Marie

Marie 11:02 2014-04-28

Vin möter mat, valborg och sommarvärme!

Hej på er!

Vilken helg det har varit! Här i Stockholm har det varit riktig sommarvärme 🙂 Ljuvligt! Igår var jag på världens roligaste event ”vin möter mat”. Mina vänner Karolin Nordefors och Fredrik Schelin anordnar det och det här var andra gången jag fick äran att vara med. Vi var på restaurang syster O bror och samlades ett helt gäng glada kockar, konditorer, matskribenter, sommelierer och bartenders. Vi blir indelade i lag och alla får en huvudråvara och sen ska man på ca tre timmar skapa 40 rätter. Vi var 6 st lag så det blev en sex-rätters meny. Temat för denna gången var Sydafrika. Så vi drack Sydafrikanska viner och grillade. I mitt lag lagade vi Bjäre kyckling. Vi kokade en glaze på äpple, äpplemust, dragon, soja, socker, salt, chil och vitlök som vi penslade kycklingen med på grillen. Till det serverade vi en krämig moritspuré med brynt smör och dragon samt en morotssallad. Vi var ett jättebra lag som hade supertrevligt och jag blev så nöjd med vår rätt. Vill man kika på vad vi hade för oss så är allt filmat och finns här!10277763_10152345430825630_1698546901096887814_n

Teo, jag och Sofia med vår sallad.10245444_10152345508570630_292274469019308171_n

Jag o Teo grillar.

bild

 

Sofia har fotat vår maträtt 🙂

Nu till veckans recept! Denna lilla bricka tänker jag är ett prefekt tilltugg att ha bredvid elden ihop med en kall öl på Valborg. Eller som snacks på vilken fest som helst 🙂

_DSC0662_froknacke

 

Foto : Martin Arthur Jensen och Jessica Frej

Fröknäcke snittar

Fröknäcke

–       1 plåt

1,5 dl solrosfrön

½ dl linfrön

½ dl sesamfrön

1 dl pumpakärnor

2 msk chiafrön

1 msk fiberhusk

½ tsk salt

½ tsk chiliflakes (kan uteslutas)

2,5 dl kallt vatten

 

Vispa ihop alla ingredienser och låt smeten svälla i 1 timme.

Kavla ut ”degen” tunt mellan två bakplåtspapper.

Ta bort det övre bakplåtspappret och grädda i 60-70 minuter på 170 grader.

 

Låt svalna och bryt i mindre bitar.

 

Pepparotsost

100 g färskost

1-2 msk riven pepparrot

salt

peppar

Blanda ihop och smaka av.

1 svenskt äpple tunt skivat

150 g  rå lax, gärna Salmalax i tunna skivor.

Lägg knäckebröd på en skärbräda ihop med lax, äpple och osten i sen skål och servera så får gästerna förse sig själva.