Marie

Marie 10:45 2018-12-20

Supergod pepparkaksdeg

Nu är det inte många dagar kvar till efterlängtade julafton! Men hur ser det ut med pepparkakorna, finns det kvar hemma eller är du som jag och äter helst upp degen som den är? Tur att det är så enkelt att göra nytt! Pepparkaksdeg vackert inslaget i till exempel cellofan och ett fint band är även en perfekt sista-minuten-present till någon du tycker om.

 

Här kan du läsa ett enkelt recept på en god pepparkaksdeg!

 

_DSC5501_pepparkaka

Foto: Jessica Frej och Martin Arthur Jensen

 

Pepparkaksdeg

150 g smör

220 g strösocker

70 g sirap

100 g vatten

1/2 msk ingefära

1/2 msk nejlikor

1 msk kanel

1/2 msk stött kardemumma

1/2 msk bikarbonat

450 g vetemjöl

 

1. Rör ihop smör, socker och sirap smidigt, gärna i en matberedare.

2. Tillsätt vatten, samtliga kryddor, bikarbonat och mjöl till en smidig pepparkaksdeg.

3. Lägg degen i en plastpåse och förvara i kylskåp minst i 1 dygn.

4. Sätt ugnen på 225 grader.

5. Kavla ut degen och forma till pepparkakor. Grädda på bakplåtspappers-klädd plåt i ca 5 minuter.

 

Alternativt kan du forma degen till en rulle och skära tunna skivor som du gräddar till runda pepparkakor. Det innebär mindre kavlade och så får du snabbare fler kakor som är redo för gräddning. Du kan också ta en kylskåpskall bit och hyvla med en osthyvel så får du riktigt tunna pepparkakor.