Marie

Marie 13:55 2013-07-29

Pesto

Pesto är verkligen sommarens godaste sås. Tyvärr är det få som mixar ihop sin egen pesto trots att det bara tar några minuter. Peston som man köper på burk kommer inte ens i närheten av en färska hemmagjorda, det är som två helt olika såser faktiskt. Den hemmagjorda är såklart tiontusen gånger godare:) Testa själv!

Servera peston till grillat kött, lax, kyckling eller klassiskt ihop med nykokt pasta. En annan variant är att slunga den nykokta färskpotatisen med peston, supergott på buffén.

_DSC4738_pesto_medium

Pesto

1 näve pinjenötter

½-1 vitlöksklyfta

2 krukor basilika/ 3 nävar

1 näve riven parmesanost (Tips, köp alltid en stor bit parmesan det blir mycket mer prisvärt, den håller länge och passar till mycket)

2 dl olivolja av god kvalité

salt

peppar

Rosta pinjenötterna lätt, de ska knappt få färg. Lägg pinjenötter och övriga ingredienser i en mixer och mixa till en slät sås. Mixa 2-3 minuter, ju längre du mixar ju slätare blir peston. Har du ingen mixer går det bra med en mortel men det tar lite längre tid att få en bra konsistens.