Marie

Marie 09:30 2018-12-11

Luciabak

Lucia är här om två dagar och det betyder att det är socialt accepterat att börja räkna in julen ordentligt!

 

Lucia-frukosten kan vara en av årets mysigaste frukostar, när man samlas framför ett stämningsfullt Luciatåg med något varmt att dricka och kanske viktigast av allt – en varm lussekatt. Lussebullar är långt ifrån den nyttigaste frukosten, men det finns något otroligt fint med att kunna äta något så juligt och mysigt det första som görs på morgonen under december månad.

 

Här kan ni läsa vårt bästa recept på lussebullar. Ett hett tips är att väga mjöl och de andra ingredienserna på en digital hushållsvåg då framförallt mjöl lätt packas ganska hårt och det kan bli svårt att få till det exakt med deciliter-mått. Vi vill ju inte ha torra och tråkiga lussebullar!

 

Som du ser använder vi oss också av kall mjölk snarare än 37-gradig. Det är inte ett skrivfel, utan det beror på att kall degvätska gör att degen jäser lite långsammare, vilket resulterar i bättre smak då man slipper risken för en bismak av jäst. Lycka till med Luciabaket!

 

_DSC5516_lussekatt
Foto: Jessica Frej och Martin Arthur Jensen

 

Lussekatter
20 stycken

 

Steg 1

300 g kall mjölk

250 g vetemjöl special

15 g jäst

100 g strösocker

1 g saffran

 

Steg 2

½ tsk salt

250 g vetemjöl special

100 g smör, rumstempererat

 

Dekoration

Russin (tips är att låta russinen ligga i blöt i vatten i några timmar så torkar de inte ut lussekatterna)

1 ägg

 

Arbeta samman ingredienserna i Steg 1 i en degblandare på låg effekt eller med degkrokarna till elvispen på låg effekt. Arbeta i 15 minuter. Låt jäsa i bunken i 1 timme.

 

Tillsätt nu vetemjöl och salt från Steg 2 och arbeta till en elastisk deg med hjälp av degblandaren eller degkrokar. Arbeta ca 15 minuter.

 

Tillsätt smöret, lite i taget och arbeta in allt till en jämn deg.

 

Dela degen i 20 bitar på ett bakbord som är sparsamt mjölat. Forma bitarna till lussekatter och låt jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 1 timme.

 

Pensla med ägg och dekorera med russin. Grädda i 200 grader 5- 8 minuter.

 

Ät dem med fördel varma, mikron i ett par sekunder är perfekt för att få känslan av nybakt. Som med alla typer av bröd och bullar går de utmärkt att frysa och värms enkelt upp i mikron eller ugnen när det är dags att äta dem.

 

Mums – nu kan Lucia och julen komma!

 

Klicka här för att komma tillbaka till bingon.