Marie

Marie 16:52 2015-11-30

Kycklingköttbullar

Kycklingköttbullar med julsmaker

Kryddstarka och supersmarriga köttbullar som har flera juliga kryddor i sig, lika goda på vintern som på en sommarbuffé då kanske ihop med en god mangosalsa. Här blir det istället ett sötpotatismos och lite snabbpicklad vitkål.

_DSC8162_jerkkottbullar

Foto Martin Jensen

4 port

Kycklingköttbullar

500 g kycklingfärs

1 äpple á 150 g, skalat och finrivet

½ dl ströbröd (välj glutenfritt för glutenfria bullar)

3 st pressade vitlöksklyftor

1 msk kryddpeppar

½ msk timjan

1 tsk svartpeppar

1 tsk cayennepeppar

1 tsk salvia

1 krm muskot

½ tsk kanel

½ tsk nejlika

1 tsk ingefära

1 msk lökpulver

1 tsk salt

 

Smör att steka i.

 

sötpotatismos

800 g sötpotatis

1 dl creme fraiche

salt

 

vitkål

½ l fint strimlad vitkål

1 dl ättika

2 dl socker

3 dl vatten

 

Kålen:

Koka ihop ättika, socker och vatten.

Tillsätt kålen i den varma lagen.

Låt stå och dra till servering.

Detta kan göras flera timmar innan om man vill.

 

köttbullarna:

Blanda ihop alla ingredienser till köttbullarna, låt stå i 5 minuter.

Rulla till små köttbullar.

Stek köttbullarna i smör på medelvärme tills de är genomstekta.

 

Sötpotatismoset:

Skala sötpotatisen och dela varje potatis i 2-4 bitar beroende på storlek, koka potatisen i saltat vatten i ca 15 minuter tills den mjuknar.

Häll av vattnet, tillsätt creme fraicen och mosa ihop till ett grovt potatismos.

 

 

Klicka här för att komma tillbaka till Bingon!