Marie

Marie 14:14 2014-05-19

Egen Mayo!

Hej på er!

Gissar att det var många som precis som jag tände grillen i helgen, riktigt underbart väder. Jag grillade champinjoner, korvar, lammstek, kyckling, hallomi och bananer till desserten. Det kom över massor med kompisar och vi låg i solen hela dagen, helt fantastiskt. Något som är ett måste till grillat ät goda såser, och en universalsås som funkar i massor med former är majonäs, den kan man smaksatta på massor med olika vis och dessutom är den både gluten och laktosfri vilket är perfekt på en fest när man inte vet vad gästerna tål och inte.

Majonäs på tre vis

_DSC2322_3mayo

Foto: Jessica Frej och Martin Arthur Jensen

Många tror att det är väldigt svårt att göra majonäs. Det är en myt, det är superenkelt och går fort. Och om man nu skulle ha otur och majonäsen skulle skära sig. Då är det bara börja i ny skål med ny äggula och vispa ner den spruckna majonäsen så binder de sig igen. Men det kommer inte skära sig om du bara tar det lugnt.

1 äggula

1 tsk dijon senap

1 tsk vinäger

1 nypa salt

1,5-2 dl rapsolja

 

Smaksättningar

Chiliflakes

Tryffelolja

Dragon

Lägg äggula, senap, vinäger och salt i en skål.

Vispa med en ballongvisp och tillsätt oljan dropvis. Vispa hela tiden tills all olja är i och du har en tjock fin majonäs.

Smaksätt med några droppar tryffelolja och servera majonäsen till en bit grillat kött.

Smaksätt med chili och ha majonäsen på en smörgås med exempelvis grillad kyckling.

Smaksätt med dragon och servera istället för bearnaise.

Ps: Kolla vad vi hittade i gräset i lördags, en fyrklöver:) Det här blir en härlig sommar tror jag!

klover