Marie

Marie 16:08 2014-12-11

Chatta med Marika från Stadsmissionen ikväll!

Hej!

Jag heter Marika Markovits och är direktor på Stockholms Stadsmission och dessutom ordförande i Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner som är en samarbetsorganisation för alla Stadsmissioner i Sverige. Vi arbetar med människor i utsatthet, på de sätt utsattheten ser ut på de lokala orterna. Vi kliver in där samhällets insatser brister och anpassar vår verksamhet efter hur behoven ser ut.

 

Sveriges Stadsmissioner arbetar bl.a. med gruppen EU-migranter och tredjelandsmedborgare. Dessa personer har tvingats lämna sina hemländer söker sig i desperation till Sverige för att hitta försörjning. Väl här hamnar de ofta i hemlöshet och har inte ens möjlighet att få sina enklaste behov tillgodosedda. Till exempel ett mål mat, att få tvätta sig eller en säng att sova i nu när kylan kommer. Göteborgs Stadsmission träffade t.ex. en man, Andrei, som berättade att han och hans fru planerade att starta en egen firma i sitt hemland Bulgarien. Det var före krisen i Europa och han kunde inte drömma om att han skulle behöva lämna sin nu gravida fru med deras 2-åriga dotter för att åka till Sverige för att försöka försörja sig här. Han säger att han är beredd att göra vad som helst för att försörja sin familj ”Nu sitter jag och tigger men det är också för att vila en stund. Jag är ute och går genom hela stan på nätterna och samlar tomburkar. Därför är jag så trött på dagarna.”

Vi jobbar aktivt med att stötta personer i Andreis situation på både kort och lång sikt. Och behovet är enormt. Men vad kan man då göra som privatperson för personer som Andrei? Engagera dig på det sätt du kan! Genom att ge av din tid till någon av de organisationer du har nära dig som arbetar för EU-migranter eller genom att kontakta dem och se hur du kan bidra bäst. Vi, i Sveriges Stadsmissioner, tar tacksamt emot gåvor till Riksföreningen på vårt plusgironummer 900175-1 eller om du vill gå in vår hemsida, sverigesstadsmissioner.se, för att hitta andra sätt att ge ett bidrag. Där hittar du också kontaktuppgifter till alla lokala Stadsmissioner. Tack för ditt stöd!

 

Jag hoppas att ni har många frågor till mig ikväll! Vi ses i chatten mellan kl 17-19!

 

1111